idsassa.blogg.se

Feliz ano 2013!

Publicerad 2012-12-31 21:22:52 i Allmänt,

Ja, livet pa vagen gor att det inte alltid ar latt att uppdatera!
Men 27 dec tackade jag kara syster for fin tid tillsammans och drog vidare med systrarna Larsson i en fantastiskt sot liten mini mini bil vi kom att kalla Bettan. Bettan ar en gra/silvrig liten suzuki med tva hjulsdrift och absolut noll bagage utrymme. Henne proppade vi full och lyckades fa in en av oss i baksatet innan vi, nagot baktunga, lamnade Jaco. Ett fika stopp pa vagen i Magdalenas tidigare studentstad Puntarenas innan vi svangde av motorvagen for att komma till varat mal, Monteverde/Santa Elena. Monteverde ar kant som ett maste i Costa rica med en beromd nationalpark dar en fantastiskt Cloud forrest ar hem for bade djur och faglar. Ett stalle jag inte vetat om inte jag funnit detta trevliga ressallskap.
 
Vad hande med bagaget?
 
Dessvarre var vi mindre palasta om vagen, vilket nog var tur da vi laste om vagarna i Lonely Planet (nar vi kommit fram) fick vi veta att de inte rekommenderades att ta sig an utan en Jeep med fyrahjulsdrift. Inte konstigt att det tog oss nagra timmar mer an vantat med stackars baktunga Bettan da vi lag puttrandes uppfor grusvagarna i ettans vaxel. Ja, vi var valdiga hyra bil-rookies. Men alltid harligt med lite spanning i vardagen. Kommer vi komma hela vagen upp eller inte?
 
 
Men upp kom vi och dagen efter spenderades pa Monteverdes Cloud Forrest som var sjukt haftig. Vid en utsiktspunkt var det bara vitt - man kunde bara se moln. Desto mindre djur sag vi dock, men ihardigt tjattrande kanske de inte riktigt lockades fram. Sen var det in i kara Bettan, ta oss ner for berget, och till Playa del Coco! Ett random stalle vi valde da det var det enda stallet vi kunde finna boende pa. Tydligen, laste vi senare i lokaltidningarna, ar ocksa Playa del Coco THE place to be pa nyar. De har varit fest i tre dagar och ikvall ska det toppas. Lite gatufest/karnival/total kaos kan vi vanta oss. Vi intar en nyarbuffe och iakttar galenskaperna pa sakert avstand.
 
 
 




 
GOTT NYTT AR!

Samtidigt i en annan varldsdel..

Publicerad 2012-12-22 20:01:59 i Allmänt,

Bye bye sydamerika - 
Hello centralamerika! Och tropisk varme! Hujedamig sa varmt det ar har. Solen steker, olen ar billig och havet fantastiskt! Och det ar sa skont att ha systern har, och det ar sa skont att gora ingenting.
 

Ett utkast som bara inte blev postat i tid.

Publicerad 2012-12-22 19:54:06 i Allmänt,

Da var det sista kvallen Chile och, inte minst, sista kvallen i Sydamerika!
Vi har haft some good runs har och varit med om bade det ena och det andra. Och jag kanner verkligen att jag maste komma tillbaka en annan dag och se resten. For man ser ju inte allt. Inte helt i narheten. Och aven om det var jobbigt att inse var det ett lugn som spred sig nar man val beslot att nej, det gar inte att se och gora allt. Vi tar det en annan gang. Som Brasilien. Dit vi inte akt alls. Typ. Det finns ju kvar. Forhoppningsvis. Om inte jorden gar under den 21.
 
Santiago ar en valdigt fin och inte minst trevlig stad som jag ocksa garna atervander till! Kanslan ar dessutom den samma om Valparaiso - kand for sin skonhet da det ar en av fa stader som ar skyddade av UNESCO. Fantastiskt vackert men efter att ha sett alltfor mycket vackert kande jag mig aningen avslagen under turen. Men ni kan ju ta en titt pa bilderna och se sjalva vad ni tycker!
 
 

Brev fran Santiago

Publicerad 2012-12-14 22:56:40 i Allmänt,

Hejsan morsan, hejsan stickan
Har ar brev fran alsklingsflickan!
Jag har kul har i Santiago,
och sa har borjar min hjaltesago..
 
Ida akte hem till Schweden,
hon gillade inte backpacker-seden.
Men jag var inte fardig,
sa jag fortsatter att resa ihardig.
 
Har ar roligt vill jag lova,
fastan lite svart att sova.
Tjejen som har sangen bredvid mig,
hon lagger sig inte nar hon behover nej!
 
Uti staden finns baciller,
men har finns alla typer piller.
Men det basta ar nog ölen,
aven om den tar pa geniknölen.
 
Skydiving var fantastiskt,
kanslan helt bombastiskt!
Och tango var inte dalig,
aven om min dans ar lite ihalig.
 
Och sa ar jag nu mobillös,
at en "godisförsaljare" jag fnös.
Sa försvann han med mobilen,
det var en dalig stil den!
 
Pa mandag far jag bort,
till Costa rica med basta sort!
Nej nu ska jag mat framkalla,
men pussar och kramar till er alla!

En annan typ av sjukdom.

Publicerad 2012-12-10 18:48:01 i Allmänt,

Jag trodde inte jag skulle kunna dricka ol igen efter lordagen i horisontellt lage. Nar Ida gick runt och var Bondbrud och jag motte mina demoner pa toaletten. Nar vi satt i baren igar och Ida stallde fram en ol framfor mig var det en liten del av mig som ville springa darifran. Jag tittade mycket skeptiskt pa dess gyllene farg och platsglaset den kom i (det var happy hour) innan jag tillslut tog mod till mig och tog en sipp.
 
Hur i hela friden kunde det vara gott?
 
Sa har sitter vi nu, annu en gang pa Starbucks och jag, annu en gang bakis. Jag gillar verkligen det norska ordet for bakishet - fyllesjuka. Det ar precis vad det ar, jag kanner mig sjuk och javlig. Hur sjalvforvallat det an ar. Men en utgang till i Buenos Aires blev det, en sista. Vi holl oss pa hostelet med hostelfolk for att sedan aka taxi och komma fram till klubben 02:30. For mig var det absolut ingen speciell utgang, jag var trott och seg och slet med att gora mina moves. Men man kan ju inte imponera varlden med sin robotdans alla ganger.
 
Vi haller fokus och siktet pa morgondagen da vi har nagra fin fina events framfor oss. Da vi ska kasta oss ur flygplan pa morgonen for att landa och lara oss tango pa kvallen. Det ar ju var sista dag tillsamnmans sa lite speciell far den minsann vara!

Bond, James Bond!

Publicerad 2012-12-09 02:40:56 i

Alltså man är ju inte nådigt badass när man tar rulltrappan ner till markplan igen när man just hängt med Bond, James Bond på Skyfall ett par timmar. Tonerna av det og så välkända soundtracket sitter som en smäck i hjärnan och spelas på repeat hela tiden. Om man dessutom är ensam så känns det säkert ännu mer som att man kan gå genom eld och sådär.

Sarah lyckades få alldeles miserabla sviter av gårdagens "utgång" som egentligen inte alls var så lyckad. Hard Rock Café var riktigt bra, en öl "on the house" efter maten och vi var sådär lagom nöjda när vi gick vidare efter kommentarer som "You are Roxette" och lite skönsång på det såklart. Resten är inte ens värt att nämna, ingenting märkvärdigt alls! Hur som helst så har hon spenderat mestadelen av dagen i vågrätt läge så jag gick på bio ensam. Spännande. Mest eftersom jag hamnade mellan två argentinska par i medelåldern som absolut skulle prata över mig. Inte ville de byta plats heller. Annorlunda upplevse! Och jag var i princip James Bond när jag gick de 1700 meterna till hostelet igen, har aldrig haft sån stenkoll på vad som hände runt omkring mig tror jag!

Now where did i put those keys...

Publicerad 2012-12-06 01:20:43 i Allmänt,

Pa mellanlandningen I Paris fick vi tv tyska par bakom oss I kon till sakerhetskontrollen. De var sadana dar manniskor som inte kan sta for sig sjalva utan maste sta mer eller mindre PA personen framfor. Vi var inte supernojda med det upplagget och speciellt den ena mannen fick ta emot bade en och tva riktigt svarta blickar fran Froken Gunnarsson.

Pa Salar De Uyuni-turen var det ocksa med ett tyskt par. De gjorde knappast sina landsman en tjanst da de visade sig vara ungefar precis lika irriterande som tyskarna pa flygplatsen. Som ni kanske raknat ut vid det har laget sa har inte tyskar pa tur varit vart favoritfolk att hanga med under resans gang..

Sa, nar vi gick in I vart mixade 8-baddsrum I San Pedro de Atacama, Chile och horde de tre killarna som var dar inne prata tyska holl Sarah pa att skapa en mycket pinsam situation genom att saga “Annu fler fran det landet..” men som tur var hejdade hon sig dar da allting egentligen redan var sagt. Det underforstadda I den meningen framkom mycket tydligt. Anledningen till att det skulle bli pinsamt? Fragan: “Ar ni fran Sverige?” kom mycket ovantat pa svenska fran den ena overslafen och det visar sig att tva av dem, Simon och Jan har studerat pa KTH I Stockholm. Och de var fantastiskt trevliga allihop. Har snackar vi om att gora sina landsman en tjanst! Var syn pa tyskar pa tur har andrats totalt efter detta mote!

Pa onsdagen drog vi pa tur till Laguna Cejar med dessa herrar och vara fina schweiziska vanner. Efter att vi tagit hoppbilder I tva sma, mycket djupa sjoar mitt I oknen och flutit runt I saltet I Laguna Cejar ett tag var det dags for en drink I solnedgangen innan bilen skulle styra hemat igen.

Guiden, som vi glomde namna i vart guide-inlagg, dukade fram champangeglas, Mango sour och notter och allt var som upplagt for ett perfekt avslut pa en fin tur. Jan gick ivag for att hamta lite saker I bilen, vi andra skalade, drack och pratade da Flo uppmarksammar att Jan star och tittar in genom det stangda bilfonstret. En annan grupp som var I narheten gick till var bil, borjade ga runt den. Alla tittar in genom fonstren. Flo droppar “Oh, something happened. He probably locked the keys in”

Alla skrattar. Guiden ar snabb pa att ringa nagra samtal. Jan smaspringer tillbaka fran bilen och jag har nog aldrig sett en vuxen man se sa forkrossad ut forut. Vi skrattade sa att vi nastan grat, han sag mest ut att bara vilja grata.

Vi har ingen bra bild pa man of the hour - Jan. Jag var pa vag att ta fram kameran men hindrades nar jag sag han uppgivna ansiktsuttryck /Sarah

 

Nagon timme senare kom var raddning och vi atervande till civilisationen (utan att nagon blev uppaten), gick ut och at middag I samlad trupp och hade en alldeles fantastisk onsdag!

Fran och med nu ska jag leva mitt liv med mobil i ena handen och flugsmallare i den andra.

Publicerad 2012-12-04 16:06:49 i Allmänt,

I Peru fick jag matforgiftning lagom timeat till en buss, i djungeln i Bolivia blev jag uppaten av myggor och att jag hade salmonella och nu i Argentina far jag veta att en fluga lagt agg I mitt ben och att dar nu ar en larv som kravlar runt. Inte sa konstigt att jag haft ont och tydligen helt normalt.
 
Tillat mig att fa ett ordentligt sammanbrott.
 
Jag kommer ihag nar jag och mina gamla, goda vanner foljde Mumien filmerna och hade Mumien-kvallar. Fyra sma tjejer som, av nagon okand anledning, fattade tycke for Mumien och gjorde det till "var" grej. For er som har missat dessa film(som vi tyckte da)under kan jag beratta att mer an en galen levande-dod Mumie som vill ta over och forstora varlden sa finns dar ett kryp. De kallades Scarabeer (jag har absolut ingen aning om hur det stavas) som gravde sig in under huden for att sedan krypa upp till hjarnan och ata. Ja, manga i filmen dog av just dessa krypen, i en mycket smartfull dod.
 
Detta ar langt ifran samma, det ar helt ofarligt och jag kommer fa behalla alla mina hjarnceller men principen gor mig i 22 ars alder lika radd som nar jag var 10. En dag i La Paz Bolivia nar jag lag och madde som absolut samst av salmonellan var det en flugjavel som bestamde sig for att gora mitt liv lite extra jobbigt. Ett stick som gjorde ont som bara den men dessvarre var jag for sakta for att kunna se vad det var. Flugan flydde brottsplatsen illa kvickt.
 
De narmsta dagarna trodde jag det bara var ett myggbett da det bara kliade. Det var inte forran vi stog i en evighetsko pa ett supermarket i Salta, Argentina som det kliade satan och jag upptackte att jag blivit helt svullen och konstig runt hela bettet. Och det hade vaxt. Dar kom min forsta, av flera kommande, panikreaktioner. In pa narmsta apotek dar jag pa mycket knagglig spanska forklarade vad som hant. Damen bakom disken var mycket sot men helt oforstaende och fick nagot som skulle ta bort kliandet och smartan.
 
For ja, det gjorde ont ocksa. Inte hela tiden - vilket gjorde att jag valde att ignorera det ganska mycket. Men nar de val kom sa gjorde det nagot fruktansvart ont. Det var sa jag kunde vakna barskt upp nar jag lag och sov att det gjorde ont. Och kramen hjalpte, ganska bra. Det slutade klia och smartan kom mer sallan, dock gjorde det desto ondare nar den kom. Pa bussen till Puerto Igazu var det pa ett tillfalle det gjorde sa ont att jag satt pa bussen och grat. Dar var paniken annu en gang.
 
Pa plats efter 24h bussfard tog vi en ny tur till apotek dar vi aterigen pa mycket knagglig spanska skulle forklara vad som hant. Damen har var mindre sot men desto mer forstaende, trodde jag, och fick en ny ohyggligt rod-orange kram att smorja mig med. Och den hjalpte med att ta bort smartan, sa nu tankte jag att antligen har jag nagot som hjalper!
 
Dagen efter skulle vi pa tur till Igazufallen. Dar ar lite djungel och valdigt hogluftfiktighet, och det var helt fantastiskt! Detta inlagget ger absollut inte rattvisa till fallen och deras magnifika formeringar och fall, det inlagget far nog Ida skriva, da jag fick mer och mer panik under tiden vi gick dar. Mitt bett gjorde ont, kliande, skiftade i olika farger och det sag verkligen ut som att det var nagot svart i det. Panik.
 
Uppsokte en lakare pa plats bara for att kunna fa det undersokt och vad det kunde vara. Tankte att pa en san har stor tursitplats maste det finnas en lakare som kan engelska. Och lite engelska kunde han - dock inte alltfor mycket, och fortroendet till honom sjonk drastiskt nar han inte ens visste vad salmonella var. Hur kan en som kallar sig for lakare INTE VETA vad salmonella ar? Paniken tog overhand och nar jag satt dar pa baren var jag med ens inte alls sa stor 22arig tjej som rest till andra sidan jorden utan nagra problem. Nej, jag satt dar och blev med ens 8ar gammal, grat och forstod inte vad i hela friden doktorn holl pa med. Om han nu ens var en riktig doktor.
 
Men man ska da aldrig underskatta kraften av lite tarar. Doktor eller inte, tarar kunde han inte hantera utan snabbt hamtade han bade en sjukskoterska och en annan som kunde mycket battre engelska. Medan doktorn och tolken diskuterade om det kunde vara ett spindelbett eller inte (nagot doktorn verkade ganska saker pa men anda kunde han inte saga det till mig) borjade sjukskoterskan att trycka och kanna pa mitt ben. Och efter nagra minuter blev alla lattade nar hon hade hittat vad det var. Utom jag da.
 
Det finns en fluga som lagger agg under huden pa manniskor (sakert djur ocksa) och det var det som hant mig. Ingen fara utan huuuur normalt och ofarligt som helst. Alla lattade. Utom jag da.
 
Sa tackte vi till bettet sa att den inte kunde fa nagon luft och darmed strypa larven (som inte langre var ett agg) sa att den dog och man kunde fa ut den. Nu gick det inte da den fortfarande levde och holl sig kvar. UH! Jag fick ett namn och en adress var jag skulle ta vagen kl 22 pa kvallen da den sakert skulle vara dod om jag bara holl tejpen forsluten. Och var det nagot jag var noga med sa var det just det. Den javlen skulle do.
 
Efter en god middag och mycket om och men fick vi sta utanfor personalingangen pa sjukhuset och vanta pa Erika, varan sjukskoterska fran himlen. Och efter klam hit och dit och aningens smarta kom larven ut. Ut ur mig. Panik.
 
Erika sag i alla fall mycket nojd ut och visade glatt upp den och sa "Oh det var en stor en!" For det gjorde ju allting mycket battre. Panik. Men nu ar den i alla fall ute och jag ar pa min andra antibiotikakur pa tva veckor och har varit mer hos doktorn har an jag nagonsin varit hemma.
 
Och jag har nu blivit en sandar skrackhistoria som nar man hor om och inte riktigt vet om de ar sant eller inte.
Jag kommer aldrig till att se likadant pa en fluga.

English speaking guides?

Publicerad 2012-12-02 23:36:50 i Allmänt,

Efter ca tva manader pa tur har vi hunnit traffa en hel del guider. Alla med varierande kunskapsgrad och aven om alla varit ‘english speaking’ har vi ibland statt som fragetecken och nickat i takt for lugnets skull. Vi tankte nu introducera er for dem sa kan ni fa gissa vem som varit bast hittills sen!
 
Jorge – Var forsta utflykt gjorde vi i Lima, Hucha Pullana ar en pre-inka oas mitt i Limas pulserande stortstadshjarta. Har mottes vi av Jorge och det vi minns mest av honom ar nog hans mycket feminina satt att fora sig. Och att de som bodde dar offrade bade det ena och det andra da vi skulle saga ‘sacrifice’ nar vi blev fotograferade.
 
 
Saqsaywaman-killen – Horsebackriding i bergen runt Cusco. Det har ni redan kunnat lasa om i Sarahs mycket malande beskrivning av den dagen. Aven han skulle vara english speaking, men ocksa har stod vi som mycket bakfulla fragetecken mest hela tiden. De skarpaste avtrycken han lyckades gora var nar han borjade sjunga Roxettes ‘listen to my heart’ och att han tyckte det var hysteriskt roligt att saga Sexy Woman istallet for nationalparkens riktiga namn; Saqsaywaman
 
 
Gula mannen – Forsta turen till Sacred Valley betalade vi nastan ingenting for, men fick antligen en guide som kunde engelska! Att vi hamnade i en bra grupp har egentligen ingenting med guiden att gora, men det bidrog sakert till att gora upplevelsen battre. Guiden, som vi inte minns namnet pa men som garna ville bli kallad Che efter Che Guevara jobbade under ett mycket pressat tidsschema och vi minns inte sadar varst mycket av vad han sa heller..
 
 
Enrique & Jacko – Vara sexy llamas! Med tanke pa de pengar vi pungat ut for Inkaleden sa ar jag oerhort tacksam over att Kike och Jacko pratade bra engelska! De tog med oss till Sacred Valley igen och efter lite repetition sa fick vi med oss atminstone en liten del av all information. Som till exempel att kokablad bara vaxer pa laga hojder. Vi hamnade i en riktigt bra grupp aven har och guiderna gjorde ett fenomenalt jobb att sammansvetsa oss till en grupp. En for alla – alla for en!
 
 
Titicaca-mannen – En battur, en grupp dar de brasilianska damerna hordes mest av alla och en engelsktalande guide. Det var val ungefar det, han var ingenting mer an en guide. Dock en hyfsat proffsig sadan!
 
 
Louis – Ah, Louis! Djungelmannen som varit gift i staden Cochabamba under 12 ar tills hans fru krossade hans hjarta och han flyttade tillbaka till djungeln igen. Har har vi en man som hittat sin plats i livet, ingen annan arbetsplats kan passa honom sa bra som att springa runt i djungeln med ett gang vilsna turister dagarna i anda. Han kunde lite om allt! Vilka trad som ar bra att bota smarta med, vilka ljud som kommer fran vilket djur och vilka frukter man kan gora mjolk av. Han kunde till och med gora halsband och han sag himla lycklig ut nar han fick sin valforjtanta dricks!
 
 
Jose – Nummer ett: han hade Paris Hilton-insprirerade solglasogon. Stora, vita och otroligt iogonfallande. Stundtals mycket svart att inte kommentera detta.. I ovrigt var han valdigt trevlig, kunde sin sak och korde valdigt bra genom oknen. Laga motorfel kunde han ocksa (med lite hjalp fran en annan kille) Dock var han sjukt svar att prata med om man inte fragade nagot om oknen eller saltet. Han gjorde ett tappert forsok under tre dagar att starta en konversation genom att fraga om jag hade nagra syskon. Nar jag svarade att jag hade fem systrar och en bror tystnade han igen.
 
 
Sandboarding-hippien – For 12000 chilenska pesos ingar: transport, engelsktalande proffessionell guide, utrustning, en ol i solnedgangen och bilder. Vi fick transport, utrustning, en ol och bilderna. Proffessionell ar synd att kalla guiden. Efter att han visat oss en gang hur man bromsar med bradan (alla in gruppen var totala nyborjare. Ja utom Sarah da, som faktiskt HAR en snowboard hemma..;)) gick han ner och satte sig i bilen och lat oss saga, struntade fullstandigt i vad som hande pa sanddynorna...  
 
"Dessvarre" fick vi inte denna guide pa bild. 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela